Pengikut

Sabtu, 28 Januari 2017

Backpackers

Assalamualaikum.


Secara rasminya aku telah pun grad dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka pada bulan September 2015 dalam Bachelor of Mechatronic Engineering.


Apa itu Mechatronic?

Mechatronic adalah gabungan jurusan Mekanikal, Elektrik dan Elektronik. Maka anda akan belajar ke semua jurusan ini selama empat tahun!


Susah ke senang jurusan Mechatronic?

Yang tu tepuk dada tanya diri sendiri. Hanya diri sendiri sahaja tahu akan kemampuan diri. Dari nama jurusan pun dah tahu macam mana dan apa yang anda bakal hadap bila melangkah kaki ke jurusan ini.


Ada ke orang perempuan ambil jurusan ini?

Haaa....akak ni bukan perempuan ke dik non?hahha...Of course la ada tapi sikit la, kelas aku dulu keseluruhan ada dalam 100++ perempuan ada dalam 12 orang ja.


Isi blog ini ada kena mengena dengan tajuk di atas ke?

Hahahah....ini aku nak bagi ada kena mengena la ni. Macam ni, time belajar dulu tahun tiga aku hampir give up dengan degree ini atas sebab-sebab tertentu (kalau aku cerita confirm panjang berjela, so cut) tapi ayah aku cakap," nana teruskan! dah hampir penamat perjuangan nana selama ini," Then aku pun teruskan la habiskan belajar tapi dengan satu syarat, aku cakap kat ayah yang habis ja belajar nanti aku nak travel!

So, ayah aku setuju dengan syarat aku. Jadinya, habis saja grad aku pun terbang seperti tiada sayap dan jadilah aku seorang backpackers. 


XOXO ^_^

Jumaat, 27 Januari 2017

Andalusia Travel & Tour - Umrah 2017

Assalamualaikum...


Alhamdulillah, di beri kesempatan sekali lagi untuk menaip di atas papan kekunci ini dengan tenang dan damai. ^_^

Dan alhamdulillah sekali lagi kerana aku telah terpilih untuk menjadi tetamu Allah swt sekali lagi pada tahun ini. Syukur alhamdulillah. 

Owh ya, entry sebelum ini kan aku ada cakap yang aku pening nak cari agent (sampai naik jerawat bagai tu..over okey!) sebab ni la. sebenarnya bukan umrah 2017, tapi masa umrah 2016. Time ni aku first time nak pergi umrah dengan parents aku so aku haruslah mencari agent yang terbaik dari semua segi termasuklah jarak hotel, makan, harga dan kewibawaan mereka menjaga kebajikan kami.

Pilih punya pilih, tapis punya tapis, belek punya belek maka terpilih la ANDALUSIA TRAVEL & TOUR sebagai agent kami semasa umrah 2016. 



Kenapa pilih Andalusia?

Pertama, sebab harga yang ditawarkan berbaloi untuk kami 3 orang (means sebilik 3orang). Harga yang dikenakan per person adalah RM6190. 


Apa yang dapat dengan harga RM6190?

Dengan harga ini kami dapat:

1.Flight direct ke Madinah dengan SAUDI AIRLINES (semua orang tahu saudi airlines mempunyai ruang seat yang selesa, makan dalam flight yang super terbaik, ada ruang untuk solat dalam flight!(ini yang penting) dan layanan yang manis sampai diabetis dari pramugari dan pramugara)

2. Hotel yang disediakan kepada kami di Madinah dan Mekah sangat selesa dan mempunyai jarak yang dekat around 200m+ (kalau nak dekat pintu masjid sila cari pakej lain ya)

3. Makan yang disedikan superb! empat kali makan! haaaa...apa lagi mau? Chef yang masak pun bagus, sebab apa aku cakap bagus? sebab semua makanan sedap la oiii...hahahaha...Alhamdulillah!

4. Transport/bas yang disediakan untuk kami pun bagus tau, bas elok ja sepanjang aku berada disana. Selesa dah semestinya (tak ada lak aku jumpa lipas or tikut dalam tu.hihi)

5. Layanan mesti la macam VVIP. haaaa....Kenapa aku cakap macam tu sebab mutawif ini akan guide korang masa buat umrah sebanyak 3 kami, means sesiapa yang takut or tak pernah buat umrah, boleh folo ustaz ni buat umrah means buat sama-sama la time tawaf, sai' semua. So tak payah risau dah. Dorang juga ada sediakan tempat khas untuk korang mengadu hal kalau ada sebarang masalah macam sakit ke, duit hilang ke or apa-apa lah, anaything, korang ketuk ja pintu bilik tu dorang sedia membantu.


So, dengan kriteria-kriteria ini lah yang menyebabkan aku pilih sekali lagi perkhidmatan Andalusia untuk umrah 2017 ini (kali ni murah sikit sebab sebilik 5 orang). Insyaallah kalau tak ada apa-apa aral melintang, aku dan family akan berangkat ke Tanah Suci pada 6 Febuari 2017 ini.

Akhir kata, harap dapat membantu korang serba sedikit untuk yang tengah mencari pakej umrah.



(penat sampai ambil gambar pun tidur.hahahah)



XOXO ^_^


Rabu, 25 Januari 2017

Backpackers or Travel Agent


Assalamualaikum..


         Zaman sekarang ramai yang dah jadi atau melibatkan diri dalam dunia Backpakers termasuklah tuan tanah sendiri. Aku mula bergiat aktif dalam backpackers ni dari tahun 2013 (tak pasti 2013 or 2012).

         1st trip pergi Sarawak. Lepas tu next year pergi Sabah, sebelum berangkat ke Sabah ni beriya-iya siapkan itinerary Overland Vietnam-Cambodia-Thailand-Malaysia. Mentang-mentang dakwat printer dengan kertas free dekat opis (tengah internship), apa lagi, asal free je, aku pun sibuk le research segala mak nenek pasal trip Overland ni. Trip Sabah Sarawak before tu, okey lagi itinerary dia sebab dalam Malaysia je, so tak la kalut sangat.

          Itinerary dah siap dan binding semua, tapi letak tepi kejap sebab bagi laluan untuk itinerary Jelajah Australia dulu. (FUHHH, belum jalan dah ada projek baru!) Kebetulan tiket ke Melbourne murah, so rembat la dulu. Mengambil masa beberapa bulan siapkan itinenary Jelajah Australia akhirnya siap dan projek tu telah pun berjaya direalisasikan. Balik Malaysia tak sampai 2 minggu kaki tangan dah gatal. Maka terterbanglah dengan projek Overland Vietnam-Cambodia-Thailand-Malaysia. =P

Macam biasa kalau dah sekali terbang, maka bila balik Malaysia, mulalah tak duduk diam, gatal kaki tangan buat research negara lain pulak.(sanggup tak tidur tak keluar rumah mengadap laptop buat research.hahaa) maka terjadilah pelbagai projek jelajah...hahahaha
      
           Alhamdulillah. semua yang dirancang di dalam kertas berjaya direalisasikan jadi nyata dan segala perbelanjaan yang dikira dari Malaysia pun alhamdulillah cukup dan tak over bajet. (semua under control). Sebenarnya ramai yang tertanya-tanya mana aku dapat duit, sedangkan time betul2 aku baru lepas naik pentas untuk convocation, lepas tu aku dah terbang bagaikan tanpa sayap..hahha





          Aku bukanlah anak orang kaya, aku cuma anak pemandu teksi.(so mana cekau duit?) Meh sini nak bagitau, Sebelum buat sesuatu kena ada matlamat, so sebenarnya aku suka berjalan dari sekolah rendah. sanggup tak makan simpan duit belanja rm2 sehari (untuk sekolah pagi dan sekolah agama)
sebab nak ikut rombongan sekolah! hahaha....Style aku, bila tau cikgu nak buat rombongan, aku kumpul senyap-senyap duit lepas tu bawak semua duit yang terkumpul p bagi dekat cikgu (pernah sekali tu banyak gila duit syiling aku bagi dekat cikgu..hahah) dah bagi semua duit yang ada, tinggal baki yuran baru la aku bagitau ayah aku yang aku nak join rombongan. Nak tak nak ayah aku terpaksa lepaskan sebab aku dah bayar separuh duit rombongan tu...hahahahha

          So, sama la juga bila dah besar ni, aku menyimpan untuk travel, dah set minda yang aku nak round the world, so pepandai la usaha sendiri kumpul duit. Buat la macam mana pun janji ada duit nak simpan. Style travel aku juga bukan style anak orang kaya. Bagi aku biar sederhna, janji boleh travel! Sebab tu aku research, kira bajet,cari hotel bajet (dorm), makan megi,roti janji boleh flyyyy. Dan backpacker sebenarnya sangat besttttttttt, kena dengan jiwa aku, tak payah susah nak follow agen punya jadual. Kau arrange jadual kau sendiri bila travel.

         Tapi yang jadi masalahnya sekarang ni, bila aku kena pilih travel agen yang sesuai untuk Projek Terbaru (untuk projek ni, memang kena guna travel agen) aku jadi stress wey.hahaha...Stress sebab criteria yang aku nak tak semua ada dekat satu travel agent. Terkeluar juga la sebiji dua jerawat sebab stress...hahahaha

         So, nampak tak bagi diri dan jiwa aku more kepada backpackers bukan travel agent. Bagi korang, aku tak tau la kan...Depends la korang suka orang urus dari A-Z or korang yang urus sendiri. Atas pilihan masing dan duit masing-masing. 

         By the way, aku buat la juga business untuk korang yang nak travel secara backpacker tapi tak pandai siapkan itinerary, aku boleh buatkan untuk korang (tapi berbayar la kan, buat itinerary bukan semudah makan kacang) So, kepada yang tergolong seperti di atas boleh rojer-rojer aku anytime.


Chow! =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...